Eszközök és technológiák: Sous Vide

A sous vide technológia

 

"A sous vide ételkészítési technológia  évtizedek óta a legnagyobb előrelépés a főzési technológiák terén" Heston Blumenthal, három Michelin csillagos séf

 

Sous vide ételkészítési hőmérsékletek

és időtartamok megtekintése »

 

Heston Blumenthal

 

Mit jelent a "Sous Vide" kifejezés?

A sous vide (ejtsd: szuvid) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más eljárásoknál, ami a lényegesen alacsonyabb főzési hőmérsékletnek köszönhető. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemreméltó és egyedülálló eredményekhez vezet.

 

A sous vide francia kifejezés, ami annyit tesz, hogy vákuum alatt. Az eljárást az 1970-es évek közepén Georges Pralus fejlesztette ki (Franciaországban, Roanne-ban, a nemzetközileg is elismert három Michelin csillagos Troisgros étteremben) először azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentse a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező sütési súlyveszteséget, ugyanakkor a legoptimálisabb ízt érje el.

 

Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette a sous vide eljárást, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. Az utóbbi két évtizedben a sous vide új lendületet adott a kulináris innovációnak és kreativitásnak, és világszerte a legjobb éttermekben az elismert séfek sikerének titkává vált.

 

Miért rajonganak a világ legjobb séfjei a sous vide-álásért?

Igazi kihívást jelent az, ha egy étteremben estéről estére több tucat, vagy akár több száz vendéget kell kiszolgálni. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat. 

 

A sous vide technológiáben a legizgalmasabb, hogy ez nemcsak egyszerűen a régi fogások elkészítésének új módszere. Ez olyan új és egyedülálló eljárás, ami valóban más és valóban jobb eredményekkel jár. A sous vide-álással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással, sem a párolással, sütéssel, pirítással, olajban sütéssel, grillezéssel vagy posírozással. A sous vide-álás nemcsak azt a lehetőséget rejti, hogy régi recepteket módosítson, hanem ezzel az eljárással valóban teljesen új kulináris élményekben részesülhet.

 

Mi a sous vide eljárás lényege?

A sous vide-álás azon alapul, hogy a víz képes hőt átadni az ételnek. A hagyományos sütőben, forró levegő közegben, vagy egy felforrósított fémen a főzési hőmérsékletet sokkal magasabbra kell beállítani, mint a később elkészült fogás hőmérséklete lesz. Emiatt a pontos időzítés elengedhetetlen. 

 

Tegyük fel például, hogy rostlapon készít steak-et. A rostlapot magas hőfokra - 220C-tól akár 260C-ig – kell beállítani, és ezután helyezzük a rácsra azt a steak-et, amit valójában csak 56.5C-on szeretne elkészíteni, hogy közepesen átsült legyen. A steak külső része megszenesedik, és hamarabb eléri a jól átsütött állapotot, mint a hús közepe, mivel nagyon magas hőhatásnak lett kitéve. Ha csak néhány perccel tovább hagyja a steak-et ebben a forró közegben, az túl fog sülni, és rágós lesz.

 

Mivel a víz tízszer hatékonyabban szállítja a hőt, mint a levegő, a sous vide-álással a fogásokat kíméletesen és precízen készítheti el az ételek kívánt tálalási hőmérsékletén, anélkül, hogy ezt a hőmérsékletet egyszer is meghaladná a készülék. A fenti példában szereplő steak-et 56.5C fokon készítené, és az eredmény minden falatjában tökéletesen közepesen átsült lesz. Az ételt többé nem lehet túlfőzni, és az időzítés már nem lesz kritikus tényező.

 

A sous vide technológia három egyszerű lépésen alapszik

 

1.    Fűszerezés és Csomagolás – Mivel a sous vide eljárás során az étel a saját levében fő meg, így az ízek megmaradnak, sőt még erősebben érezhetjük azokat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb fűszerezésre van szükség, vagy sok esetben csak tálalás után kell fűszerezni. Az ételt helyezzük a tasakba, és légmentesen zárjuk le!

 

2.    Párolás – Helyezze a tasakokat a vízfürdőbe, majd készítse el az ételt a kívánt hőmérsékleten. A sous vide ételkészítési hőmérsékletekre és időtartamokra készített, egyik gyártó által javasolt adatokat honlapunkon megtalálja.

 

3.    Tálalás – Sok ételt egyenesen a tasakból tálalhat. Ilyenek a zöldségek és a gyümölcsök. A magas fehérje tartalmú ételek, mint a hús, a szárnyas vagy a hal, szintén finom lehet, ha egyenesen a tasakból tálaljuk, de az is jót tehet egy ilyen fogásnak, ha forró serpenyőben, grillsütőben, grillrácson, vagy konyhai gázpisztollyal egy kicsi kérget képezünk a húson. Így szép arany színt és karamellizált ízt kap a fogás.

 

  • Egyszerű – Annyira egyszerűen kezelhető a készülék, hogy még egy teljesen kezdőnek is sikerül mindig tökéletes eredményeket elérni a konyhában. A Grant sous vide készülék segítségével Ön egy egyszerű gombnyomással tökéletes fogásokat készíthet. Egyszerűen csak állítsa be a hőmérsékletet a kezelő felületen, helyezze be a légmentes étel tasakot, és már magára is hagyhatja a készüléket! A készülék elvégzi az összes többi munkát.                    
  • Mindig kiváló eredménnyel, precízen működik - A hagyományos sütőkkel és grillezőkkel ellentétben a Grant sous vide készülékek preciziós műszerek, hőmérsékletük akár század %-os pontossággal beállítható, ami lehetővé teszi, hogy minden étel tökéletes legyen.
  • Kényelmes – Mivel a készülék pontosan és gyengéden bánik a fogásokkal a tökéletes tálalási hőmérsékleten, az ételek nem főhetnek túl, még akkor sem, ha Ön nincs ott a készülék mellett, vagy csak későn ér oda. Miután megfőtt az étel, meglepően hosszú ideig maradhat a Grant sous vide készülékben, és csak akkor lesz kész, amikor Ön szeretné.
  • Időt takarít meg - A Grant sous vide készülékkel több ideje jut majd azokra a dolgokra, ami igazán fontos. Csak néhány percig tart, amíg lezárja a tasakokat, hogy behelyezhesse azokat a Grant sousvide készülékbe. Mindössze csak néhány másodpercig tart, amíg beállítja a kívánt hőmérsékletet, és behelyezi a tasakokat a vízbe, ahol akár 30 perc alatt, de akár 3 napon át is főhetnek, a lényeg, hogy a készüléket magára hagyhatja, és egyáltalán nem kell ott lennie a főzés közben. Nem szükséges figyelgetni, kevergetni, vagy zsírral locsolgatnia az ételt. Egyszerűen csak állítsa be a készüléket, és már ott is hagyhatja! Lassú főzési eljárással készítheti el a fogásokat, akár éjszaka, amíg Ön alszik!
  • Több természetes ízt nyújt – A vákuumban, légmentesen tasakokba zárt ételek nem veszítik el az aromájukat, és az étel szaftos marad. Az íz nemcsak megmarad, hanem még fokozódik is, hiszen az étel a saját levében készül el.
  •  Jobb tápanyag minőséget biztosít – A Grant sous vide készülékekkel készített ételek ízletes (és fontos) zsírjai a vákuumos tasakoknak, és a precíz vízfürdőben lévő gyengéd környezetnek köszönhetően nincsenek kitéve annak a veszélynek, amit a hagyományos főzés során használt túlságosan nagy hőmérséklet, vagy oxigén okoz. A sous vide-olt ételekben a fontos vízben oldódó tápanyagok (vitaminok és antioxidánsok) is hiánytalanul megmaradnak, hiszen azok nem oldódnak ki a főzővízben, és így nem párolognak el.
  • Pénzt takarít meg – A megfelelően elkészített akár egy kicsit keményebb húsokkal is - amik egyébként olcsóbbak és mégis nagyon ízletesek -, pénzt takaríthat meg. A Grant sous vide, készülékekkel úgy élvezheti az ízeket és a porhanyós húst, hogy azt nem főzi túl. Még a keményebb stefánia, marhaszegy, marhapofa, sertéskaraj vagy pulykamell is olyan porhanyós lesz, mint a filet mignon, ha az Ön vendégei által kedvelt tálalási hőmérsékleten  készíti őket egy napon át

 

A Grant sous vide készülékek segítenek a melegkonyhák gazdaságosabb üzemeltetésében, mivel az alacsony hőmérsékleten készített ételek sütésu súlyvesztesége szinte minimális, valamint a hosszabb elterthatóságnak köszönhetően  az ételek logisztikája optimálisan, veszteségek nélkül kezelhető.

 

 

Fekete fokhagyms csirkemj pat

preFekete fokhagymás csirkemáj paté

A fekete fokhagymát csak néhány éve fedezte fel a nyugati gasztronómia számára Ferran Adriá. Íme egy klasszikus fogás ennek a különleges alapanyagnak a felhasználásával. Tovbb a rszletekhez

Név:

Értesítési telefonszám:

E-mail cím:

Kérés, érdeklődés konkrét termékcsoport iránt:

Eszközök

Technológiák

Receptek

Passion Trade Kft.

info@passiontrade.hu

Tel.: 06 1 788 0328

Fax: 06 1 998 0182

©2010 Passion Trade Kft. Minden jog fenntartva.